Τι είναι;
Η συμβουλευτική Ολιστική Διατροφολογία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο και τα διατροφικά του ζητήματα ως ένα σύνολο. Η φιλοσοφία της είναι βασισμένη στα τρόφιμα και στις ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών τους, βάζοντας σε εφαρμογή τη γνωστή ρήση του Ιπποκράτη “Το φάρμακό σου η τροφή σου και η τροφή σου το φάρμακό σου”.
Έτσι αντιμετωπίζει τις τροφές ως “φάρμακα”, που με τη σωστή αναλογία, το σωστό συνδυασμό και τη σωστή παρασκευή μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του.
Τα οφέλη από την Ολιστική Διατροφολογία
Εφαρμόζοντας στην πράξη τις συμβουλές της Ολιστικής Διατροφολογίας, μπορούμε να επιτύχουμε:
- προστασία από νόσους του πεπτικού συστήματος
- ισχυροποίηση του αμυντικού συστήματος
- βελτίωση της φυσικής κατάστασης
- έλεγχο του βάρους
- ευεξία και ψυχοσωματική ισορροπία.
Φυσικοπαθητική
Η Φυσικοπαθητική είναι μια Θεραπευτική προσέγγιση η οποία χρησιμοποιεί αρκετές και διαφορετικές μεθόδους για να ενισχύσει τον άνθρωπο, έτσι ώστε να αποκτήσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας. Η Φυσικοπαθητική ιατρική αντλεί γνώσεις από τις θεραπευτικές παραδόσεις πολλών χωρών συμπεριλαμβανόμενης της Ινδίας (Ayurveda), της Κίνας (Taoistic medicine) και της Ελλάδας (Ιπποκρατική και Γαλινική ιατρική). Επτά βασικές αρχές ή αξιώματα χαρακτηρίζουν την Φυσικοπαθητική Ιατρική:
- Πρωτίστως, Μη Βλάψεις
- Η Φύση έχει θεραπευτικές δυνάμεις.
- Εντόπισε και θεράπευσε την Αιτία.
- Θεράπευσε ΟΛΟ το Πρόσωπο - Άτομο.
- Ο θεραπευτής είναι δάσκαλος.
- Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
- Εδραίωσε υγεία και αίσθηση ζωτικότητας.
Η Φυσικοπαθητική (naturopathy) εφαρμόζει φυσικές θεραπείες και δεν δίνει φάρμακα. Περιλαμβάνει περισσότερα από νηστεία, διαιτολογία, υδροθεραπεία και ασκήσεις. Στην Φυσικοπαθητική (Naturopathy) συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες φυσικές μέθοδοι αγωγών όπως η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός και η βοτανοθεραπεία. Επίσης συμπεριλαμβάνονται σύγχρονες μέθοδοι του βιοσυντονισμού.
Η τεχνολογική ανάπτυξη, η περιβαλλοντολογική ρύπανση στον πλανήτη, η κακή διατροφή και το στρες (άγχος) παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποβάθμιση της υγείας μας.
Ο Φυσικοπαθητικός βλέπει τον άνθρωπο σαν μια ολιστική ενότητα σώματος, διάνοιας και πνεύματος. Η Φυσικοπαθητική είναι επιστήμη πανεπιστημιακού επιπέδου και έχει σαν αντικείμενο την εναλλακτική αγωγή υγείας, δεν κάνει διαγνώσεις αθενειών ούτε δίνει φάρμακα, χρησιμοποιεί μεθόδους εναλλακτικής φυσικής και αφαρμάκου προσέγγισης της υγείας. Όπως ειπε και ο Ιπποκράτης, ο άρρωστος αποτελεί ενιαία ψυχοσωματική οντότητα και η αρρώστια διέπεται από φυσικούς νόμους. Κατά τον Ιπποκράτη ο ιατρός υποβοηθεί την θεραπευτική δύναμη της φύσης και έτσι ο ασθενής αντιμετωπίζεται με μια εντελώς διαφορετική οπτική.
Ο Φυσικοπαθητικός χρησιμοποιεί ένα εύρος εναλλακτικών μεθόδων. Μπορεί συχνά με επιτυχία να εντοπίσει μια προδιάθεση του σώματος πριν την εμφάνιση οξείας ασθένειας και να προσφέρει την κατάλληλη αγωγή καθώς και αλλαγή στις ζωτικής σημασίας συνήθειες του ατόμου.
Βοτανοθεραπεία
Τα τελευταία χρόνια η βοτανοθεραπεία επανέρχεται ταχύτατα στο προσκήνιο και στην προτίμηση επιστημόνων και κοινού. Στην επιστροφή αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των σύγχρονων φαρμάκων προέρχονται από φυτά. Πάνω από το 25% των φαρμάκων που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, προέρχονται από βότανα.
Γνωστή από τα αρχαία χρόνια ήταν η βοτανοθεραπεία, αν σκεφθεί κανείς πως ευρήματα που χρονολογούνται πριν από 60.000 χρόνια δείχνουν χρήση βοτάνων για τελετουργικούς σκοπούς.
H βοτανοθεραπεία ή φυτοθεραπεία αναφέρεται στη χρήση των σπόρων, των ριζών, του κορμού, των φύλλων και των ανθών των φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς και έχει μεγάλη παράδοση χρήσης έξω από τα όρια της συμβατικής ιατρικής. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, χάρη στις βελτιώσεις στην ανάλυση και στον ποιοτικό έλεγχο, αλλά και την πρόοδο της κλινικής έρευνας, είμαστε πλέον σίγουροι για την αξία τους στην πρόληψη και στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.
Πρόσφατα μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγισε ότι 80% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε φυτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση μικροπροβλημάτων που άπτονται της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ στη Γερμανία περίπου το 70% των γιατρών συνταγογραφούν φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα. Είναι επομένως προφανές, ότι η θεραπευτική χρήση των βοτάνων, δεν είναι μόνο το χθες, αλλά και το σήμερα και το αύριο της Ιατρικής.
Ποιες καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια βοτάνων; Το πλήθος είναι μεγάλο! Από το άσθμα και το έκζεμα, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, έως τις ημικρανίες, τη χρόνια κόπωση και το ευερέθιστο έντερο. Επίσης, τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από διαταραχές ύπνου και διάθεσης και να συμβάλουν στην ψυχική υγεία και ευεξία.