Βοτανοθεραπεία

Βοτανοθεραπεία ή Φυτοθεραπεία

  Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα βότανα έχουν παίξει και παίζουν ζωτικό ρόλο στην παραδοσιακή ιατρική πολλών πολιτισμών. Αυτή η γνώση διατηρήθηκε και μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά για εκατομμύρια χρόνια και χρησιμοποιήθηκε από τους γιατρούς της αρχαιότητας, Χείρωνα Κένταυρο, Ασκληπιό, Ιπποκράτη, Γαληνό και καταγράφηκε τον 1ο αι. μ.Χ. από τον Διοσκουρίδη. Μπορεί η βοτανοθεραπεία να φαίνεται αναχρονιστική ή ακόμα και ακατανόητη για εμάς που ζούμε στη σύγχρονη Δυτική κοινωνία, αλλά ο εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της φροντίδας της υγείας που αντιπροσωπεύουν έχει και σήμερα την αξία που είχε και πριν 5000 χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι δοκιμασμένη και πετυχημένη. Άλλωστε όλοι μας έχουμε κάποια συνταγή από γιαγιάδες ή παππούδες για το κρυολόγημα ή τον πόνο στη μέση. Ας δούμε όμως τι ακριβώς κάνει η βοτανοθεραπεία.

  Πρόκειται για τη θεραπεία ασθενειών με φυτικά φάρμακα (φυτά ή μέρη αυτών) υπό τη μορφή έγχυσης και σε κομπρέσες, χάπια, σιρόπια, και λοσιόν. Τα φυτικά φάρμακα δρουν μέσω μιας αρμονικής δράσης όλων των ενεργητικών αρχών που υπάρχουν μέσα σ’ αυτά. Θεωρούνται λιγότερο τοξικά από τα χημικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Συνιστώνται για διάφορες ασθένειες, είτε οξείες είτε χρόνιες, ιδιαίτερα σε άτομα τα οποία χρειάζονται μια "ήπια" θεραπεία.

  Τα φυτικά ιάματα παρασκευάζονται από μια ποικιλία φυτικής πρώτης ύλης - φύλλα, μίσχους, ρίζες, φλοιό κ.λπ. Συνήθως περιέχουν πολλά βιολογικώς ενεργά συστατικά και χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση ήπιων ή χρόνιων ενοχλημάτων (τουλάχιστον το 1/4 όλων των συμβατικών φαρμάκων περιέχουν κάποια από τα ίδια συστατικά, αν και κατά κανόνα σε «καθαρισμένη» μορφή). Τα βότανα είναι δυνατό να παρασκευαστούν με πολλούς τρόπους, με χρήση φρέσκων είτε αποξηραμένων υλικών. Τα φυτικά παρασκευάσματα διατίθενται επίσης με άλλες μορφές, όπως χάπια, κάψουλες ή σκόνες, ή ακόμη και σε πυκνότερες συγκεντρώσεις (εκχυλίσματα, βάμματα). Εφαρμόζονται τοπικά σε κρέμες ή αλοιφές, για το βρέξιμο υφασμάτων που θα χρησιμοποιηθούν ως κομπρέσες, ή απευθείας στο δέρμα ως καταπλάσματα. Τα φυτικά σκευάσματα δεν υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανονισμούς, έτσι κάποιες φορές ίσως είναι απρόβλεπτα ισχυρά. Κάποια βότανα μπορεί να είναι τοξικά ή καρκινογόνα, έτσι όλα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη θεραπευτή εξοικειωμένου με τη φυτοθεραπεία, ο οποίος θα δώσει τις αντίστοιχες συνταγές. Όλα αυτά τα φυτικά σκευάσματα τα βρίσκουμε σε φαρμακεία ή εξειδικευμένα καταστήματα με βότανα.

  Εμείς σεβόμενοι την αυθεντική ελληνική παράδοση θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε τη σοφία των προγόνων μας και να την χρησιμοποιήσουμε για τη θεραπεία περιστατικών, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και στην επάρκεια του οργανισμού σε βιταμίνες ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, συνένζυμα κλπ.

Video

Ουρολοιμώξεις Πρόληψη - Αντιμετώπιση

.be">
.be